Dlaczego warto wybrać blaty do kuchni z granitu?
Do najważniejszych elementów wyposażenia kuchni należą blaty. Ze względu na swoje przeznaczenie, powinny zostać wykonane z solidnego i trwałego materiału. Doskonały blat kuchenny to taki, który wykazuje odporność na wysokie temperatury oraz różnego rodzaju uszkodzenia, a także łatwo się go czyści. Oprócz względów praktycznych trzeba mieć też na uwadze kwestie estetyczne. Przestrzeń robocza zwykle zajmuje dużo miejsca i zawsze jest całkowicie odkryta, dlatego jej wygląd znacząco wpływa na prezencję całego pomieszczenia. Dobrze dobrany blat pomoże nadać pomieszczeniu charakteru, a także elegancji. Do materiałów łączących wysoką funkcjonalność oraz wyjątkowy wygląd należy bez wątpienia granit.
Blaty kuchenne z granitu – właściwości i zalety
Granit to przede wszystkim materiał niezwykle trwały, mający opinię niemalże niezniszczalnego. Należy do najtwardszych kamieni o bardzo małej podatności na zarysowania, ścieranie czy inne uszkodzenia mechaniczne – do tego stopnia, że bez obaw można na nim kroić lub siekać. Przypadkowe upuszczenie na jego powierzchnię czegoś ciężkiego lub przesuwanie przedmiotów o ostrych kształtach, nie powinno pozostawić śladów. Dzięki temu granitowy blat kuchenny służy latami bez widocznych defektów. Charakteryzuje się także wyjątkową wytrzymałością na zmiany temperatury oraz kontakt z ciepłem. Nie trzeba obawiać się, że postawienie gorącego garnka bezpośrednio na powierzchni spowoduje niepożądane efekty. Materiał doskonale sprawdza się w kuchni także ze względu na inne swoje zalety w tym całkowitą odporność na wilgoć, a nawet na działanie różnych kwasów. Wylanie np. soku z cytryny lub octu nie spowoduje żadnych przebarwień ani trudnych do usunięcia plam. Brak wrażliwości na większość substancji oznacza także duże możliwości przy wyborze środków do czyszczenia blatów.
Granitowe blaty do kuchni mają też taką przewagę, że właściwie są niepowtarzalne. Dzięki temu każde pomieszczenie, w jakim się znajdują, posiada swój własny, unikalny charakter. Granit to kamień występujący w przeróżnych barwach – przeważnie odcieniach szarości, od niemal czystej bieli po prawie całkowitą czerń, choć zdarza się, że przybiera też takie kolory, jak zielony, czerwony lub różowy. To jednak nie wszystko, gdyż poszczególne kamienie, w zależności od naturalnej budowy oraz późniejszego sposobu obróbki, różnią się także fakturą. Kuchenny blat granitowy może mieć strukturę użyloną lub ziarnistą. W pierwszym przypadku będzie posiadał jedyne w swoim rodzaju wzory i motywy. Blaty ziarniste są już bardziej jednolite, aczkolwiek grubość ziaren za każdym razem okazuje się inna.
Czy granitowy blat kuchenny ma wady?
Niestety, każde rozwiązanie ma wady. Nawet taki materiał jak granit, nie jest od nich wolny. Wspomnieć tu trzeba o dość wysokiej cenie w porównaniu z innymi blatami, a także o dużej wadze, stwarzającej pewne problemy w trakcie transportu oraz podczas montażu. Z tego też względu, blaty kuchenne z granitu nie nadają się do każdych mebli, a jedynie tych odpowiednio przystosowanych do utrzymywania określonego ciężaru. Wydaje się, że taką niedogodność całkowicie wynagradzają opisane wyżej zalety. Natomiast w kwestii ceny warto zauważyć, że niewątpliwie idzie ona w parze z jakością. Tańsze blaty wykonane z szybciej zużywających się materiałów to po prostu rozwiązania nieopłacalne w dłuższej perspektywie czasu.
Blaty do kuchni z granitu posiadają jeszcze jedną wadę, która jednak dotyczy wyłącznie tych jaśniejszych wariantów, w kolorze białym lub jasnoszarym. Niestety, w tym przypadku podatność na zabrudzenia okazuje się nieco większa. Rozlanie mocno barwiących płynów, np. czerwonego wina lub soku z czarnej porzeczki, powoduje trudne do usunięcia plamy. Decydując się na taką kolorystykę, trzeba po prostu bardziej uważać. Ponadto, pomimo trwałości, o granit należy odpowiednio dbać. Odporność na wilgoć nie oznacza, że nie jest konieczne wycieranie rozlanych substancji. Pozostawienie nawet niewielkich kropel czystej wody to ryzyko osadzania się kamienia, który obniży estetykę całej kuchni.